Månedens tema (april 2018)

Publisert av backman den

Hei,

Velkommen tilbake til månedens tema. På grunn av at jeg selv har store utfordringer med lymfesystemet og spesielt mine lår så har jeg måttet roe ned yogaen. Min kropp klarer rett og slett ikke noe tung trening akkurat nu. Det gjør også at jeg lærer meg enda mer om hvordan kroppen fungerer. Jeg får også mulighet å sitte litt mer i ro, å skrive. 

Hva er lymfesystemet egentlig? Lymfesystemet identifierer toxiner, og immunseller, bakterier og virus. Det utrolige systemet som det ikke snakkes så mye om. Til og med jeg som fysioterapeut har oversett det. Lymfesystemet trenger gode oljer, det vil si Omega 3 og de oljene som inneholder EPA og DHA. Det er mange nye studier som viser at det er en bevist positiv effekt av omega 3 for lymfesystemet. Omega 3 hjelper lymfesystemet å transportere toxiner fra kroppen. Lymfesystemet har ikke en egen pumpe så den trenger bevegelse for å fungere. Det er veldig interessant å lære seg mer om lymfesystemet samtidig som det er veldig irriterende å ha problemer med det. Igjen, burde ikke jeg som er fysioterapeut være fri for disse plagene? Hva gjør at en ganske frisk person plutselig blir plaget med lymfesystemet? Hos meg, er det helt sikkert stress men jeg vet at personer med EDS og hypermobilitet også lettere blir plaget med lymfesystemet. Jeg har også glemt av å ta tilskudd med Omega 3……Nu skal jeg begynne å bruke en veldig, veldig god Omega 3 olje og forandre på kostholdet, så at jeg kan støtte opp systemet igjen og få bedre helse.

Smerter er knyttet til det som skjer i livet, jeg har akkurat lest en tekst om smerter og leser: føttene våres er våre primære støttepilarer i livet og de står for våres evne til å støtte opp oss selv både finansielt og står også for våres følelse av selv verdi. Jeg har vel ikke akkurat kjent meg så sterk finansielt i det siste og spesielt fjor året tok masse energi og krefter av meg. Ingen kan presse seg over grensen i all evig tid. Så, kan det også være litt skremmende for meg å vokse, ekspandere å bli mer meg. Min prosess med å bryte med gamle mønster har ikke vært smertefri. Jeg vil gi deg en liste over noen ting du kan gjøre for å støtte lymfesystemet ditt. 

Her er noen ting som er bra for lymfesystemet:

1. Lange dype åndedrag (Diafragma pust) Stimulerer lymfesystemet og det parasympatiske nervesystemet som roer ned kroppen og alle stresshormoner.

2. Bevegelse hjelper lymfesystemet som ikke har en egen pumpe. Muskulaturen fungerer som pumpe. 

3. Godt kosthold med mat som bygger opp en god bakterieflora i magen og virker betennelsedempende. Omega 3 og fiske oljer er også bra for kroppens celler og der for også bra for lymfesystemet.  

4. Å få i seg nok vann er viktig ettersom lymfesystemet primært består av vann. En god måte å rense kroppen for toxiner er å drikke et glass med sitron vann hver dag. 

5. Massasje stimulerer sirkulasjonen og påvirker også bindevevet i kroppen. I tillegg til at massasje er avslappende så utløses også mange gode hormoner som igjen stimulerer det parasympatiske nervesystemet (der kroppen finner regenerering og tilheling) 

6. Essensielle oljer kan brukes for å stimulere og støtte kroppens immunsystem. On Guard av doTERRA er en fantastisk olje som kan brukes både i diffuser og svelges i kapsler.


 

Kategorier: Ukens Tema